Thuispagina  Spoorweg-techniek



Voorwoord

Inleiding

Werking van de systemen

     - Blokbeveiliging

     -  Spoorbezetdetectie

     - ATB

     -  Treingeleiding

     -  VECOM



Treinbeveiliging en geleiding

Vooraf



Dit verhaal gaat over de verschillende soorten van spoorbezetdetectie en ATB die in Nederland aanwezig zijn bij de hoofdspoorwegen, tram, metro en de lokaalspoorwegen.


Het verhaal is gebaseerd op een cursus die ik gegeven heb aan collega’s om deze beter wegwijs te maken in de wereld van het Lokaalspoor (tram, metro en mengvormen daarvan). In 2013 is de Wet Lokaalspoor in werking getreden en mijn collega’s moesten daar wat mee.


Het Lokaalspoor is een mengsel van tram, metro en allerlei mengvormen van spoor- en trambedrijven, die elk zelfstandig hun eigen keuzes gemaakt hebben voor allerlei systemen en technieken. Met deze cursus heb ik geprobeerd daar overzicht in aan te brengen. Dit gedeelte gaat over de treinbeveiliging en geleiding, hoe de tram, metro of anderszins veilig op het spoor kan rijden en op de juiste plaats van bestemming komt.


Dit verhaal over Treinbeveiliging en Geleiding is daarom  minder gericht op de treinbeveiling van de Nederlandse Spoorwegen maar meer op het Lokaalspoor. Het interessante hiervan is dat je bij Lokaalspoor veel meer variatie in beveilingssystemen tegenkomt.


In dit verhaal ontbreken ATB-NG (Nieuwe Generatie) en ERTMS. Zij waren dan ook geen onderdeel van de cursus. Van de ATB-NG kan gezegd worden dat de werking overeen komt met ATB-ZUB, dat op RandstadRail toegepast wordt. Alleen de gebruikte techniek is anders. ERTMS is een verhaal apart.


Van mijn collega’s kon ik uitgaan van de nodige voorkennis van de beveiliging op het hoofdspoor. Van de lezer van dit verhaal kan ik daar niet vanuit gaan. Daarom heb ik zo goed als mogelijk de tekst hierop aangepast en worden bepaalde begrippen apart uitgelegd.




Voor een goede en uitgebreidere uitleg van de beveiligingssystemen op het hoofdspoor is de beveiligingswebsite van marcrpieters.nl aan te bevelen.